Mitä jaloillesi kuuluu?

Olisiko jalkahoidon aika?

Mitä jaloillesi kuuluu?

Jalkojen hyvinvointi on todella tärkeää. Yleensä kiinnität jalkoihisi huomiota vasta siinä vaiheessa, kun niihin tulee jokin ongelma. Ihmettelet, miksi varpaaseen sattuu ja alat katsella mistäköhän se johtuu, ehkä pyrit astumaan niin, ettei kipu tunnu? Kuulostaako tutulta?

Tiesitkö, että ihmisen jalassa on 26 luuta ja 55 niveltä. Jalasta löytyy 107 nivelsidettä ja 31 lihasta, unohtamatta yli 200 000 hermopäätettä. Jalkojen ongelmat voivat heijastua alaselkään, lonkkiin ja polviin. Joskus kun olen hieronut asiakkaan pohjetta, niin hartiaseudulla on paukahdellut jumeja auki. 

Paljain jaloin

Jaloille voi antaa tekemistä esim. kävelemällä hiekalla, nurmikolla, rantakivien päällä. Paljain jaloin kulkeminen aktivoi jalkapohjan akupisteitä (sekä sisäelinten heijastuspisteitä) ja aktivoi jalan lihaksia. Meren rannalla, vesirajan tuntumassa jalat saavat hiekasta kuorinnan ja suolainen jalkakylpykin tulee siinä sivussa.

Viisi yleistä jalkojen ongelmaa

1. Känsä 
eli liikavarvas. Känsän tunnistat siitä, että se on yleensä tasavärinen ja/tai siinä on nähtävissä ikään kuin sisäkkäisiä renkaita itse känsän sydämen ympärillä.
Känsä syntyy kun iho puolustautuu hankausta vastaan tiiviillä sarveismassalla. Jos känsä kasvaa sisäänpäin, se muuttuu ajan myötä kivuliaaksi, koska kasvaessaan se kohdistaa painetta luiden kalvoille. Känsän kipeytyessä pyrit astumaan niin, ettei siihen kohdistuisi painetta, koska siihen kohdistunut paine aiheuttaa kipua. Känsiä voi muodostua päkiään, varpaisiin ja jopa varpaiden väliin. 

2. Syylä
Syyliä aiheuttaa papilloomavirus. Se pääsee, pienten ihovammojen kautta, sisään ja muodostaa kohoumia ihon pinnalle. Syylät ovat kovaa proteiinia. Käsissä tai ylipäätään muualla kehossa syylä kasvaa ulospäin, mutta jalkapohjissa ne, kehon painosta johtuen, kasvavat sisäänpäin ja voivat olla todella kivuliaita. Jalkapohjan syylät muodostavat litteän kerroksen paksua nahkaa ja siinä on pehmeä, huokoisen näköinen keskus, jossa on pieniä tummia pisteitä. Jalkasyylä voi olla yksittäinen tai se voi muodostaa myös laajempia rykelmiä (mosaiikkisyylä).  

3. Sisään kasvanut kynsi
Tarkoittaa sitä, että kynnen reuna kasvaa syvälle sisälle varpaaseen eli  kynnen vieressä olevaan kudokseen ja aiheuttaa sinne tulehduksen.
Yleensä se johtuu siitä, että kynsi ei meinaa mahtua sille tarkoitettuun tilaan eli kynsilevy on liian leveä. Yleistä tämä on kasvavilla lapsilla, etenkin pojilla, tytöillä harvemmin. Kynteen on myös voinut sattua jokin vamma, jonka johdosta kynsi on alkanut kasvaa sisään. Iäkkäämmillä ihmisillä voi esiintyä ns. pihtikyntisyyttä, jolloin kynsi kaartuu molemmilta sivuilta kuperasti ja saattaa aiheuttaa kovaakin kipua. Yleisin se on ukkovarpaassa. 

4. Vaivaisenluu
On ukkovarpaan tyvinivelen muutos, joka kääntää isovarpaan asennon muita varpaita kohti. Niveleen kohdistuu sille epänormaali kuormitus ja jalan rakenne sekä toiminta häiriintyy. Varpaassa oleva nivelen limapussi tulee kipeäksi ja turpoaa. Tämä virheasento altistaa jalan hiertymille ja liikavarpaille. Vaikutukset voivat aiheuttaa kipua myös nilkassa ja sääressä. Kenkämuoti (kapeakärkiset ja korkeakorkoiset kengät) voi vaikuttaa ja vaikuttaakin, koska vaivaisenluu on yleisempi naisilla kuin miehillä. Myös perintötekijät vaikuttavat. 

5. Jalkasilsa (jalkasieni)
Rihmasienten aiheuttamaa infektiota jalassa sanotaan jalkasilsaksi, puhekielessä jalkasieneksi. Lapsilla se on hyvin harvinainen, mutta keski-ikäisillä ja ikääntyvillä miehillä sitä on osapuilleen joka toisella, naisilla harvemmin.
Hautovat kengät, ylipaino ja diabetes altistavat jalkasilsalle. Sieni tarttuu helposti uima- ja urheiluhallien ja työpaikkojen pukuhuoneiden lattioilta ja pesutiloista. (lähde: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00238/jalkasilsa-jalkasieni)

Milloin jalkahoitoon?

Jalkojen (kuten kämmentenkin) iho uudistuu 75 päivän välein. Hyvä väli jalkahoidoille on 1,5-2kk. Jos sinulla on ongelmajalat, niin alle 2kk hoitoväli on hyvä aika tulla uudelleen hoidettavaksi. Silloin jalat eivät vielä ole ehtineet kipeytyä, känsät kaivautuneet syvälle ihoon sisälle eikä kynnet kasvaneet liian pitkiksi.

Säännöllisyys

Jalkojenhoito on erittäin tärkeä osa omaa hyvinvointiasi. Säännöllisillä jalkahoidoilla sekä omalla, säännöllisellä kotihoidolla sekä oikein valituilla kotihoitotuotteilla voidaan ennaltaehkäistä ongelmien syntyä.

Mitä tapahtuu perusjalkahoidossa?

Jalat kylvetetään, sen jälkeen kovettumat poistetaan. Itse poistan kovettumat steriilillä veitsellä ja viimeistelen kahdella eri vahvuisella, ammattilaiskäyttöön tarkoitetulla raspilla. Kynnet lyhennetään ja kynsinauhat hoidetaan. Samalla hoituu känsät, sarveistumat ja pykimät ym. Tarkistan myös jalkojesi asentoa, nivelten liikkuvuutta ja neuvon tietenkin kotihoidossa. Teen myös kosketustestin hoidon aikana, tämä on tärkeää varsinkin jos olet diabeetikko. Diabeetikon tulisi kiinnittää jalkojensa hyvinvointiin erityistä huomiota ja käydä säännöllisesti hoidattamassa jalkojaan.

Jalkahoitoja on monenlaisia, Kauneuskeskuksessa on niitä kolme erilaista.

1. Perusjalkahoito Kynsien leikkaus, kovettumien poisto ja ihon kosteutus. (ei sisällä jalkakylpyä). Soveltuu henkilölle, joka käy säännöllisesti jalkahoidossa 1-1,5kk välein.

2. Vaativa jalkahoito: Jalkakylpy, kynsien lyhennys ja ohennus, kynsinauhojen hoito, halkeilleen ja rikkoutuneen ihon hoito, kovettumien ja känsien poisto sekä jalkavoide. Vaativa jalkahoito sopii henkilölle, joka käy epäsäännöllisesti jalkahoidossa.

3. Diabeetion tai reumaatikon vaativa jalkahoito: Jalkakylpy, monofilamenttitutkimus, kynsien lyhennys ja ohennus, kynsinauhojen hoito, halkeilleen ja rikkoontuneen ihon hoito, kovettumien ja känsien poisto sekä jalkavoide. Hoitoa täydennetään tarpeen mukaisilla ihon ja kynsien tehohoidoilla. Diabeetikon ja reumaatikon jalkahoito soveltuu henkilölle, joka käy epäsäännöllisesti jalkahoidossa. (edellisestä hoidosta yli 2kk).

3. SPA-jalkahoito: Rentouttava ja ylellinen jalkahoito, sisältäen perusjalkahoidon lisäksi kuorinnan ja syväkosteuttavan naamion, jonka aikana jalat kääritään lämpimiin kompresseihin. Lopuksi jaloille tehdään rentouttava hieronta ihoa hoitavalla öljyllä. Hoitoaika 90min.

Hoitoon voidaan varata lisäpalveluita: esim. thai-hierontapuikolla tehtävä hieronta tai kuumakivihieronta jaloille.

4. Täsmähoito: Täsmähoito yksittäiseen ongelmaan, kuten varpaankynsien lyhennys, sisäänkasvaneet/paksuuntuneet kynnet tai kivuliaat känsät.

Rakasta jalkojasi

Ikä ei ole koskaan puolellamme vaan ennemminkin meitä vastaan. Jalkojen hoitamattomuus kostautuu. Kun kerran olet päässyt jalkahoidon makuun, et siitä koskaan enää halua luopua. Jalkahoidon jälkeen jalat on niin kevyet, että tuntuu kuin leijailisi 10cm maanpinnan yläpuolella.

Tervetuloa ihanaan jalkahoitoon!
Toivottaa

Tina